Birkebarkekstrakt

Hvad er birkebarkekstrakt, og hvordan fremstilles det?

Birkebarkekstrakt er et populært kosttilskud, når du ønsker at fremme sundheden i dine led og hud og støtte immunsystemet, men hvad er det præcist? Og hvad gør ekstrakt af birkebark så speciel?

Hvis du kender til Chaga, så ligner birkebarkekstrakt og Chaga hinanden meget. Birkebarkekstrakt og Chaga-svampen deler de samme hovedingredienser, som gør Chaga så populær, nemlig; betulin, betulinsyre og lupeol. Dette skyldes, at Chaga-svampen udvinder og absorberer triterpenerne betulin, betulinsyre og lupeol fra birkebarken, som den vokser på.

Birkebarkekstrakt er specielt af alle de samme grunde som gør, at vi er vilde med Chaga, men man kan argumentere for birkebarkekstrakt er bedre end Chaga, da det har en meget højere koncentration af de kraftfulde triterpene ingredienser.

Udvortes brug:

Brug det som naturlig anti-age fugtighedscreme til krævende hud. Den vil give intens hydrering og reducere forekomsten af fine linjer, rynker og minimere porer.

Den er også utrolig effektiv mod overfladiske sår og mange former for eksem.

Hvordan smager birkebarkekstrakt?

Beskrives ofte som: let, frisk, rent, sprødt og lidt mint-agtig smag.

Mange mennesker foretrækker den mere komplekse træagtige og friske smag af birkebarkekstrakt frem for den mere jordagtige smag af Chaga. Jeg er personligt meget glad for den friske træagtige smag og aroma af birkebarkekstrakt, men har heller intet imod smagen af chaga.

Hvordan fremstiller du selv din birkebarkekstrakt?

Processen med at udvinde det meget eftertragtede betulin, betulinsyre og lupeol fra birkebark kan opdeles i 3 dele: birkebarkhøst, mekanisk forarbejdning og ekstraktion.

Høst af birkebark

Fremstilling af birkebarkekstrakt starter med at finde den rigtige bark. Barken på forskellige typer birketræer indeholder varierende koncentrationer af de triterpenforbindelser, vi er ude efter. Den type birketræ, der er bedst som udgangsråmateriale til vores birkebarkekstrakt, er Betula papyrifera, eller almindeligvis kendt som “papirbirk”, men du kan bruge alle typer birkbark.

Papirbirk er dog ret almindeligt plantet som pryd træ i Danmark og du kan kende dem på at barken har en varmere hvid farve end hos andre birkearter og kan endda have et orange skær. Barken skaller papiragtigt af og på gamle stammer bliver barken mørk og skorpet.

Vigtigt: Den korrekte måde at høste bark på: Som huden på et menneske er barken på et træ den ydre beskyttelse mod indtrængen af skadelige fremmedlegemer. Hver gang du skærer i barken på et træ, åbner du således træets stamme op for insekter, sygdomme og forfald. Hvis du skærer hele vejen rundt om træets stamme, afbrydes tilførslen af ​​næringsstoffer fuldstændigt, og træet vil dø. Så selvfølgelig er det ikke etisk eller bæredygtigt at høste al barken fra et levende træ, men hvor meget er acceptabelt?

Nogle holder sig til en 1/3-regel og siger, at man ikke skal høste mere end 1/3 af barken omkring et træ. Men selv det synes jeg er ret overdrevet. Til din birkebarkekstrakt skal du heller ikke bruge særligt meget for at fremstille nok til eget forbrug!

Det aller-bedste er kun at fjerne bark fra træer, der skal fældes, eller træer, der for nylig er væltet (inden for et par uger efter fald eller fældning). Eller du kan vælge at tage bark fra træets grene. Dette vil ikke have samme indflydelse på træets overlevelsesevne.

Mekanisk behandling af den ydre bark

Når du har valgt dig et birketræ og høstet lidt af barken, skærer eller klipper du barken i så små stykker som muligt for opnå en meget mere effektiv udvinding og et højere procentudbytte af triterpener i din birkebarkekstrakt.

Har du mulighed for at finmale barken giver det højst udbytte.

Ekstrahering med ethanol

Efter alt det forberedende arbejde er det nu den virkelige magi (eller mere korrekt ”kemi”) sker. Grunden til, at vi skal bruge ethanol til at udvinde triterpenerne fra birkebark og ikke vand, er fordi triterpener er ”hydrofobe”. Så for at udvinde betulin, betulinsyre og lupeol fra birkebarken skal forbindelserne adskilles og opløses fra resten af ​​det organiske materiale og hvis vi brugte vand i stedet for ethanol, ville triterpenforbindelserne forblive låst i barken.

Kom dit birkebarkpulver i en glaskrukke og dæk det med ethanol. Lad birkebarken trække i ethanol i 4-6 uger og, når triterpenerne hermed er udvundet af birkebarken, sigter du birkebarken fra ethanolen. Husk det er ethanolen du skal bruge, så sigt ned i en skål for at opsamle ethanolen og gerne gennem et ”osteklæde” for at skille alle de små barkstumper fra.

Du kan nu vælge at lade ethanolen fordampe væk for at efterlade en højkoncentrerede birkebarkekstrakt du uden videre kan benytte som kosttilskud eller du kan blande det i dine urtecremer.

Jeg leder som regel efter den nemme løsning og bruger blot ethanolen som den er og blander den op med mandelolie eller kokosolie.

Lidt kemi: Olier er ”ikke-polære”, og som hovedregel kan stoffer med den samme polaritet blandes med hinanden. Vand er f.eks. stærkt ”polært” fordi elektronegativiteten er høj, hvilket betyder, at den ikke blandes med olie uden en emulgator.

Ethanol har dog både ”ikke-polære” og ”polære” egenskaber, men den vil blande sig med olien og adskille sig fra vandet.

Så du kan uden videre dryppe lidt af din ethanolbaserede birkebarkekstrakt i en lille flaske med olie – ryste den godt – og du har nu den skønneste, sundeste olie til at smøre på huden.

Hvis blandingen står et stykke tid kan olie og ethanol skille lidt, men så ryster du blot flasken igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two × 2 =