Skræppe (Rumex)

Rumex er medlem af boghvedefamilien og er meget udbredt med ca. 200 arter af enårige, toårige og flerårige urter (stauder) over hele den nordlige halvkugle. Her omtales kun nogle af de arter, som er vildtvoksende i Danmark, eller som dyrkes her.

Det er opretvoksende planter med kraftige pælerødder. Bladene danner en grundstillet roset. De nye blade høstes nu fra marts måned og indtil de bliver for grove. Butbladet skræppe vil sætte nye små blade i efteråret.

Senere dukker blomsterne op. De er meget små, men da de sidder samlet i store mængder ved enden af høje skud, ses de alligevel tydeligt. Hver blomst danner en trekantet nød. Det er den tørrede blomst du kan høste, som boghvede.

Spiselige anvendelser:

  • De nye blade giver en behagelig mild syrlighed til salaten, og de kan også bruges opvarmet.
  • Til let syrlige lemonader
  • Som syre til søde desserter
  • Frøene kan tørres og anvendes som boghvede og males til mel. Se mere her.

I foråret dukker de nye friske blade op, som du kan bruge i salater og som spinat eller i kompot.

Almindelig syre og skovsyre kan du bruge bladene fra hele sæsonen.

Om efteråret skal du kigge efter de rødbrune frøstængler – de ses på lang afstand, og finder du Butbladet skræppe vil den sætte et nyt hold blade om efteråret – så søg rundt om bunden af planten for nye sprøde blade.

Almindelige arter til køkkenet:

Butbladet skræppe (Rumex obtusifolius)

 

 

 

 

Kruset skræppe (Rumex crispus)

 

 

 

 

 

 

Rødknæ (Rumex acetosella)

 

 

 

 

 

 

 

Almindelig syre (Rumex acetosa)

 

 

 

 

 

Rødknæ kan almindeligvis forveksles med Almindelig syre (eller havesyre). Almindelig syre er dog kendetegnet ved at den bliver noget større (op til 90 cm i højden med blade op til 10 cm i længden) tilstedeværelsen af ​​en tydelig stik i midten af bladet og tilstedeværelsen af ​​bladspidser i bunden af bladet, der har udvidet sig til brede vinger, der omgiver stilken.

Bladene på Rødknæ bliver 1-8 cm lange, glatte, varierende i form og består primært af tre blad-lapper. Den primære lap er lineær til ægformet og afsluttes i en spids for oven. De to sekundære lapper optræder i bunden af ​​den primære lap og peger udad, hvilket giver et pilespidsformet udseende til bladene. Den har lange basale bladstilke og kortstilkede til fastsiddende blade på den øverste stilk. En hindeagtig kappe omgiver stilken over bladbunden.

 

Rød Havesyre (Rumex sanguineus) – denne kender du nok mest, som dyrket plante og meget populær som pynt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two + 19 =