Birkesaft

Tak birketræ!

I øjeblikket trækker birketræerne saft op igennem sine stammer for at sætte gang i den nye sæson af blade og vækst.

I saften fra birketræer finder du mange næringsstoffer, som kan give dig et rent vitaminboost – og lige nu – fra februar til slut april (når de første bladknopper springer ud), der stiger saften i birketræerne så meget at du kan tappe og drikke den.

Birkesaft indeholder alle de næringsstoffer, som birketræet skal bruge for at vokse. F.eks. fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern. I gamle dage brugte man således også birkesaft i folkemedicinen og jeg forestiller mig at mange virkelig ville opleve forbedringer i helbredet ved at indtage birkesaft i det tidlige forår, hvor vinterforrådet måske har været småt og lavt på vitaminer.

Birkesaften kan også bruges til at brygge vin på og du kan koge den ind til en sirup. Dette kræver dog en del saft da birkesaft kun indeholder omkring 2 % sukker. Men det smager dejligt og er da et eksotisk indslag til desserten.

Hos os drikker vi den helst frisktappet – men du kan også fryse saften ned og tage den op efterhånden, som du ønsker at bruge den.

Birkesaft er en liflig og lokal nordisk specialitet med en meget fin, blød aroma, helt naturlig og let tilgængelig.

Frisktappet birkesaft kan drikkes lige fra træet, smager skønt og har sødlige undertoner. Stikker du næsen i tappespanden, kan du næsten dufte skovens muld og mærke forårets komme. Birkesaft smager dejlig friskt, og har mange fine raffinerede aromaer.

Inden du kaster dig ud i at tappe birkesaft, så gælder det igen om at sætte sig ind i metoden, så du ikke risikerer, at skade træet.

Birketræet skal have nogle “år på bagen” og være af en vis størrelse, for at være et godt tappetræ. Saftmængden er som regel afhængig af størrelsen på kronen. Et birketræ af passende størrelse giver typisk mellem 8 og 10 liter birkesaft om dagen, ældre træer kan du tappe helt op til 30 liter birkesaft om dagen.

Birkesaft smager så skønt, at også de insekter og dyr, der lever hvor dine udvalgte birketræer står, også gerne vil smage på din frisktappede birkesaft. Prøv selv at efterlade din tappespand uden låg nogle timer, så er det let at se, at det ikke kun er dig, der finder birkesaften lækker.

Derfor kan du kun rent fødevaremæssigt forsvare at tappe birkesaft i et helt lukket tappesystem.

Det rigtige birkesaft tapning udstyr kan let rengøres efter endt brug, og benyttes igen og igen.

Værd at vide om birkesaft tappe udstyr:

Når du har boret hul til tapning af birkesaft:

  • Tappehanen skal kunne isættes og udtages uden brug af værktøj
  • Tappehanen skal let kunne forbindes med tappeslangen
  • Tappeslangen skal være fleksibel og af en vis længde
  • Tappeslangen skal slutte helt tæt til åbningen i tappespanden
  • Tappespanden skal have helt tætsluttende låg eller tylle
  • Luk birketræet tæt til igen efter dig, når du er i naturen for at tappe birkesaft
  • Anvend ikke åbne spande og tappesystemer, som tiltrækker dyr og insekter
  • Stik ikke bare en slange i hullet, men anvend tætsluttende tappehane, for at undgå eksponering mod urenheder
  • Sav og bræk ikke grene af birketræet for at tappe; der giver adgang for svampeangreb i træet og forhindrer dig i at lukke træet efter brug
  • Beskyt den skønne frisktappede birkesaft mod lys og varme, så holder birkesaften længst og beholder sin fantastiske aroma

Find birketappesæt af høj kvalitet her i forskellige tappesæt afhængigt af, hvor meget du ønsker at opbevare på køl og frost: Hjemmeproduktion.dk

Sådan kan du tappe din egen birkesaft

  • Vælg de birketræer, der har en vis størrelse, jo større træ, jo mere birkesaft
  • Medbring din boremaskine til birketræerne, og hav det monteret med et rentgjort 10 mm. bor
  • ​Lokaliser et sted på stammen i højden ½ -1 meter fra jordoverfladen, hvor barken ikke er alt for knudret
  • Bor skråt opad i en vinkel på ca. 45 grader
  • Bor mellem 6-10 cm i dybden
  • Skyl boresmulden ud af hullet med en medbragt vandflaske, så det ikke havner i din tappespand
  • Birkesaften vil begynde at løbe fra hullet, hvis du er rettidigt ude
  • Efter du har forboret som anført, isættes tappehanen
  • Forbind tappehanen med din medfølgende slange, og før slangestykket ned i din birketappe spand
  • Tryk låget godt fast og forvis dig om, at den står plant. Nu flyder væsken stille til din spand
  • Se til spanden jævnligt, gerne en til to gange dagligt, afhængigt af, hvor stor en tappespand der er koblet på tappehanen
  • Efter endt aftapning skal hullet lukkes plant langs veddet med dyveler, for at sikre birketræets hurtig opheling

Birkesaften kan opbevares på køl i ca. 5 dage.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine + three =