Gederams – Epilobium angustifolium – Nordens Asparges

I Danmark er Gederams meget almindelig og kendt fra hele landet. Gederams ynder lysåbne voksesteder og gerne en svagt fugtig og sur bund med et højt indhold af næringsstoffer. Gederams skyder meterhøje blomsterstængler op og blomsterne åbner sig først nederst og senere helt i toppen. Som insektplante er Gederams helt suveræn. Den tiltrækker bier af alle slags, svirrefluer, sommerfugle og planten er desuden vært for larverne fra en af vores største natsommerfugle, Dueurtsværmer.

De spæde skud stikker nu op på heder, enge, i skovbryn og på kanter langs vandløb. De kan spises rå, sauteret eller dampet. Det bedste er, at selvom du klipper af skuddene, vil de vokse frem igen med det samme. Når du høster skuddene, skader det således ikke planten. På den måde kan du høste nogle til at spise nu og derefter lade dem vokse ud igen for at nyde blomsterne senere på sæsonen. De sødeste Gederamsskud er dem, der høstes, når bladene stadig er rødlige. Gederams kaldes også for fattigmandsasparges og er forårets første rigtige grøntsag!

Gederams er ikke bare endnu en smuk vild blomst. Alle dele af gederams er spiselige. De unge blade kan spises rå i salater eller sauteres i en stir fry eller steges sammen med andet grønt. Blomsterne og knopperne er smuk som pynt eller kan bruges til at lave gederamsgele eller saft.

På russisk hedder Gederams Ivan-tjaj  og her laves ofte Ivan-te (eller Johannes-te). Den laves af friske gederamsblade, som fermenteres og tørres. Denne te blev brugt under verdenskrigene, men er stadig meget almindelig i Rusland. Den kan også bruges til at koge suppe på.
Planten er så jernholdig, at skeen, tænder og tunge kan blive helt sorte og er god til ammende kvinder.

Gederams vokser hurtigt i løbet af en typisk nordlig sommer, da timerne med dagslys strækker sig til mere end 18 timer om dagen. Som følge heraf er sæsonen for høst af skuddene meget kort, og du skal helst høste dem, før de bliver for høje og bitre. Hvis du bor på den nordlige breddegrad, så snyd ikke dig selv for at smage på unge gederamsskud.

De er ligeledes en god kilde til vitamin C og vitamin A

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 5 =