MJØDURT – Spirea ulmaria

Mjødurten lyser op med sine hvide skærme midt på sommeren overalt langs åer, små vandløb og fugtige grøftekanter. Vi har dem i stort antal her langs Kongeåen, men den lille video er optaget på en tur til Aars i det sydlige Nordjylland, hvor de står i rigt antal det meste af vejen langs grøftekanterne. Mjødurt vokser i fugtig jord og kan findes langs åer, på enge, i grøfter og moser i hele landet.

Mjødurt blomstrer i juni-august med cremehvide blomsterstande og en krydret duft, der kommer af æteriske olier i blomsterstøvet. Duften gør det svært at forveksle dem med andre skærmplanter.

Som navnet antyder, er den sødtduftende mjødurt blevet brugt til at give en sød smag til det hjemmelavede mjød. Også vin og øl har man tilsat mjødurt for at forbedre smagen.

Mjødurtduften er tung og intens lidt som hyldeblomster, men endnu mere honningagtig og så alligevel helt anderledes. Indeholder en del stoffer som beskytter maven mod de skadelige virkninger som syre har på slimhinderne i maven, og kan bruges mod infektioner i luftvejene, mavesår, bronkitis, hoste, og almindelig forkølelse. Blomster brygges til the, rødderne kan spises som unge, bladene kan spises som unge og drikkes som the. Blomsterne kan give en aromatisk smag i mjødurtsaft og salat. Både blomster og blade kan bruges tørrede til te eller prøv at komme en kvist friske blade i en kande med forfriskende vand. Har man lyst til at træde i vikingernes fodspor, kan man prøve at brygge cider.

Planten har været brugt til at kurere mange forskellige sygdomme, ikke mindst fordi den indeholder store mængder af den smertestillende salicylsyre. Mjødurt har ligesom pil været brugt mod feber og smerter, indtil man kunne fremstille smertestillende medicin kunstigt. Man kan betegne urten som en naturlig aspirin – prøv fx at drikke mjødurt-te som middel mod hovedpine.

Arten er en kendt lægeplante, som bl.a. bruges mod mavesår og halsbrand. I folkemedicinen bruges afkog af rødderne på hudafskrabninger, og af blomsterne og den pulveriserede rod fremstilles en te, der er feber- og smertelindrende. De tørrede blomster eller overjordiske blomstrende dele af Mjødurt anvendes traditionelt til behandling af forkølelser. Planten har febernedsættende og vanddrivende virkning. Særligt blomsterne indeholder salicylatforbindelser og må ikke anvendes ved overfølsomhed overfor aspirin. Mjødurt var en af de første planter, hvorfra salicylat blev udvundet.

Planten indeholder flavonoider, herunder diverse kaemfeol- og quercetin, som vi kender fra løgplanterne. Den indeholder også garvesyre, antocyanin, mineraler såsom kiselsyre, siliciumdioxid, calcium, jern og svovl. Desuden indeholder mjødurten C-vitamin, vanillin, coumariner, fedtsyrer og citronsyre.

Mjødurt er god for muskler og led og har anti-inflammatorisk effekt. Desuden renser denne lægeurt blodet, styrker bindevæv og muskler samt virker muskelafslappende. Den er således blevet anvendt som lindring for:

• Slidgigt
• Gigt
• Ømme muskler
• Stive led
• Smerter generelt

Urin- og vanddrivende kombineret med en blodrensende virkning medfører en antiseptisk virkning på urinvejene. Aktive stoffer i denne plante arbejder mod følgende bakterier: dysentricae Shigella, Staphylococcus aureus, E. coli og Proteus vulgaris. Med disse kendte medicinske egenskaber af planten kan mjødurt anvendes til følgende indikationer:

• Ødemer
• Oliguri eller for lidt urinproduktion
• Blod rensning, ophobning af affaldsstoffer eller blot en forårskur
• Forebyggelse af nyre- og blæresten
• Fedme fordi det understøtter bindevævet og nogen siger endda virker mod cellulitis
• Udslæt

Mjødurt er desuden god mod maveproblemer, da det virker astringerende på slimhinderne generelt og beroliger maveslimhinden.

Mjødurt indeholder Quercetin der er et flavonoid, som bl.a. virker mod kramper, men det styrker også immunforsvaret og forebygger betændelsestilstande i kroppen, Dens antibakterielle aktivitet er god for maven. Mjødurt anvendes derfor også til følgende indikationer:

• Gastritis eller mavekatar
• Halsbrand eller halsbrand, sure opstød
• Forebyggelse af mavesår
• Diarré og dysenteri, især hos børn
• Kronisk diarré, inflammatoriske tarmsygdomme

En adjuvans er et stof, der gør andre stoffer bedre i deres medicinske virkning, som ikke kan have en effekt af helbredelse på egen hånd. Mjødurt har mange helbredende egenskaber, men kan også som katalysator støtte andre urter i deres helbredende effekt.

Ønsker du denne alsidige urt som en del af dit urte-beredskab, så er det derfor nu du skal ud og høste og hænge til tørre, så du har go-to-mjødurt hele vinteren 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 + 15 =