Vintersalat med friterede Judasøre

Jubiiieee det er Judas øre tid igen…! Og jeg har eksperimenteret lidt med tilberedningen af den og nåede frem til denne sprøde lækre vintersalat, hvor de bløde sjove svampe bliver friteret i olie. Du kan læse mere om Judasøre her.

Kunne du tænke dig at smage, så får du opskriften til 2 personer her:

 

 

  • 2 bøtter brøndkarse
  • 2 fine håndfulde Judasøre
  • 1 bakke østershatte
  • 1 dl. solbær (friske eller fra frost)
  • ½ spsk. balsamico
  • 1 spsk. ahorn sirup
  • 2 stilke frisk timian
  • 2-3 skiver daggammelt surdejsbrød (eller hvad du nu har)
  • 2 spsk. Imat creme fraiche (fra Oatly)
  • Skallen fra 1 citron
  • Salt
  • Olie til friturestegning
  • Plantesmør til stegning

Start med at sylte dine solbær: Kog balsamico, ahornsirup og timian op i en gryde og kom derefter solbærrene i. Vend rundt i 15 sekunder og hæld blandingen på et sylteglas og stil på køl.

Rens alle dine svampe og skær eventuelt store judasøre i lidt mindre stykker, men ikke for små, da de svinder en del ind under friteringen.

Skær det daggamle brød i firkanter på ca. 1×1 cm. Kom dem i en skål og vend dem i lidt olie og salt. Kom dem på en bageplade og bag dem sprøde i ovnen ved 180 grader. Tag dem ud og stil til side.

Skær også store østershatte i lidt mindre stykker. Skær dem på langs. Smelt smørret på en pande og læge dine østershatte på. Skru ned på næsten laveste blus og lad dine svampe braissere langsomt i smørret (10-15 minutter på hver side). Vend dem om på den anden side, når de er brunet af og har fået lidt karamellisering. Drys lidt flagesalt på, når de er ved at være færdige.

Riv halvdelen af citronskallen ned i din cremefraiche og bland godt sammen.

Varm din olie op i en lille gryde med låg. Når temperaturen har nået 140-150 grader kommer du dine Judasøre i. Afhængig af størrelsen på din gryde bør du dele friteringen op i et par omgange. Det er en god ide at sætte låget på gryden unden friteringen, da de små væskeholdige Judasøre kan finde på at sprænge under påvirkningen af varmen. Rør i dem et par gange undervejs og hold da grydelåget som et lille skjold ind mod dig selv. Når Judasørerne er helt sprøde og friterede tager du dem op med en hulske og lægger dem på fedtsugende papir og drysser med salt.

Nu er du klar til at samle din salat: Klip brøndkarsen af i lange stængler og fordel dem hen over midten af din tallerken. Lad det gerne se lidt vildt og tilfældigt ud 😉 Læg nu dine østershatte på så de stikker lidt skråt fra hver side af din bane med brøndkarse. Fordel herefter de syltede solbær og croutonerne og kom en spiseskefuld citrus-cremefraice i midten. Riv eller skær lange og meget tynde strimler citronskal hen over din cremefraice og pynt til sidst hele retten med de sprøde friterede Judasøre.

 

Åben Blog

Alsbrogaards Planter har netop fejret 1 års fødselsdag og hvordan er det så gået?

Da jeg frisk og frejdig startede bloggen op sidste år – blev jeg allerede der advaret lidt om, at det kunne være svært at få en rentabel medlemsside til at fungere. Og det har jeg desværre måtte konstatere var korrekt.

Jeg aftalte med mig selv, at jeg ville give det 1 år – da jeg herefter skal forny adskillige kostbare abonnementer og licenser for at opretholde den oprindelige platform.

Og kort fortalt hænger indtægter og udgifter altså ikke sammen – og jeg ændrer derfor konceptet en smule.

Bloggen lukker ikke ned – men åbnes op og bliver et gratis opslagsværk for alle interesserede.

Jeg lægger stadig nye blogindlæg op, når jeg føler mig inspireret (og det gør jeg tit 😉 ) og har tid (og det håber jeg faktisk der bliver mere af fremover 🙂 ).

Jeg vil gerne sige 1 million gange tak til Jer der har støtte op og været betalende medlem af Alsbrogaards Planter! Jeg er dybt taknemmelig for Jeres support og interesse! I fik mig til at tro på, at al den viden jeg har samlet sammen over så mange år kan have værdi for andre.

Tak!

 

Urte-folklore; Hvad er Doktrinen om Signaturer?

“Enhver urt skal fortælle mennesket ved sin form eller blade, stængel eller blomster, hvilken nytte den kan være til at helbrede hans lidelser.” Helen Noyes Webster

For mere end 400 år siden informerede en bestemt teori en hel generation af urtelæger. Selvom det uden tvivl virker malerisk efter nutidens standarder, markerede det et vigtigt skridt på vejen for nutidens botaniske viden og derfor synes jeg det kunne være sjovt og interessant med dette historiske kig på urtemedicinens udvikling.

I løbet af det sekstende og syttende århundrede, i en tidsalder hvor evnerne til urtehealing udvidede sig til det fysiske såvel som det åndelige og mentale område, tjente en metafysisk teori kaldet Doktrinen om Signaturer, som en afgørende og livreddende guide. Den grundlæggende præmis bag teorien – ‘like cures like’*) – lagde vægt på spor og signaler afgivet af en plante. Forenklet sagt afslørede en plantes fysiske egenskaber dens evner til helbredelse.

*) Homøopati, også kendt som homøopatisk medicin, er et medicinsk system, der blev udviklet i Tyskland for mere end 200 år siden. Den er baseret på to utraditionelle teorier: “Like cures like” – forestillingen om, at en sygdom kan helbredes af et stof, der giver lignende symptomer hos raske mennesker.

Ideen bag doktrinen var forfriskende enkel: Urtelæger ville observere en plantes fysiske form for at fortolke de typer sygdomme, den kunne hjælpe med at helbrede. Ved at bemærke aspekter som farven på en plantes rødder, formen på dens blade eller det område, hvor den voksede, ville de forsøge at bestemme, hvordan den skulle bruges. Det faktum, at tusindfryd, for eksempel lignede øjne, betød, at de kunne behandle øjenproblemer. Planter med røde rødder eller blomster mentes at hjælpe med at helbrede blodsygdomme; urter med gule blomster eller rødder kunne afhjælpe problemerne forbundet med gulsot.

I disse dage kan vores mere moderne afhængighed af kliniske beviser og dobbeltblindede forsøg få os til at se denne teori som i bedste fald særegen, i værste fald vildledende. Men for dem, der er interesseret i rødderne til vestlig urtemedicin, er doktrinen om signaturer fortsat en vedvarende kilde til fascination – især set i lyset af det faktum, at det i nogle tilfælde faktisk førte til korrekt anvendelse af livreddende urter.

Naturstuderende

“Vi ser i Paracelsus ikke kun en pioner inden for kemisk medicin, men også inden for en empirisk psykologisk helbredende videnskab.” Carl Jung

Paracelsus

Doktrinen om Signaturer havde flere vigtige forkæmpere. En af de første, Paracelsus, født Phillipus Auroleus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, levede fra 1493-1541. En schweizisk okkultist, healer, alkymist, astrolog, forfatter, filosof, læge og en af de tidlige ophavsmænd til moderne kemi, Paracelsus lagde det teoretiske grundlag for, hvad der senere skulle blive kendt som Doktrinen om Signaturer. Han tilskrev ideen om, at “lignende helbreder lignende”, og observerede et farmakologisk forhold mellem den menneskelige anatomi og formen, farven og teksturen af ​​forskellige plantematerialer.

Ifølge den moderne gartneriskribent Deni Bown var Almindelig julerose (Helleborus niger) “en ingrediens i Paracelsus’ livseliksir og forblev populær inden for medicin indtil det 18. århundrede.” Julerosen blomstrer under de kolde dage om vinteren og kan derfor være blevet ordineret af Paracelsus som en generel tonic, der er god a bruge i de kolde vintermåneder.

Desværre for Paracelsus forsøgte forskellige fraktioner inden for den akademiske verden på det tidspunkt at undertrykke meget af hans lære og teorier. Så selvom han var den første med de grundlæggende teorier forbundet med Doktrinen om Signaturer, er det faktisk Jacob Boehme, der tilskrives æren for at popularisere teorien.

“Vi mænd opdager alt, hvad der ligger skjult i bjergene ved ydre tegn og korrespondancer, og dermed finder vi også alle urternes egenskaber og alt, hvad der er i stenene.” Paracelsus

Jacob Boehme

Boehme, der levede fra 1575-1624, var skomager i Tyskland. Han havde ingen formel medicinsk eller botanisk uddannelse, men kom til en forståelse af planter gennem en mystisk vision. Han sagde, at Gud lagde en teori frem for ham, som han skrev om i sin bog, Signatura Rerum, eller “The Signature of All Things”, udgivet i det syttende århundrede. Boehme lånte noget af sit materiale fra Paracelsus’ relativt dunkle skrifter og uddybede dem derefter med indsigt fra hans vision.

Boehme mente, at Gud gav visuelle hjælpemidler til at bestemme, hvordan man bedst kunne udnytte enhver plante, dyr, sten og andre fænomener, der dukkede op i naturen. På trods af bogens originale åndelige karakter tilpassede mange i hele det medicinske samfund sig snart og anvendte denne publikation i deres daglige arbejde.

William Coles

William Coles (1626-1662) var også dybt påvirket af Paracelsus’ tidligere skrifter. Coles beskrev sin version af Doctrine of Signatures i sin bog ”The Art of Simpling”, som han udgav i 1656. “Selvom synd og sathan har kastet menneskeheden ud i et hav af sygdomme,” skrev han, “men dog Guds barmhjertighed, som er over alle hans gerninger, får græs til at gro på bjergene og urter til brug for mennesker og har ikke blot stemplet dem en tydelig form, men også givet dem særlige signaturer, hvorved en mand kan læse, selv med læselige bogstaver, brugen af ​​dem.”

Med hensyn til planten tjørn (Crataegus laevigata) skrev Coles for eksempel: “Det er fundet ved god erfaring, at hvis klæder og svampe er våde i det nævnte vand og påføres ethvert sted, hvor troner, splinter osv. er kommet ind, vil den især trække frem, så tornen giver en medicin til sin egen prikken.” Med sine specifikke eksempler viste The Art of Simpling sig som et meget populært værk i sin tid. Et 629-siders opfølgningsbind Coles udgivet i 1657, med titlen Adam in Eden, eller Nature’s Paradise, tilføjede mere urteinformation, herunder signaturer fra individuelle planter.

Selv den berømte engelske renæssancebotaniker og apoteker Nicholas Culpeper trak på nogle af teorierne om signaturlæren i sine skrifter, såsom Judgment of Diseases, og hans klassiske værk The English Physician, der blev udgivet første gang i 1651. Det er klart, at teorien påvirkede en generation af planteobservatører, videnskabsmænd og healere, der delte målet om at få adgang til de hemmelige gaver, planter husede til helbredelse.

Planternes sprog

“Bladerne, blomsterne og frøene stemplet og puttet i et glas med olivenolie og sat i den varme sol i nogle uger sammen og derefter siet fra disse urter, og lignende mængder nyt puttet i og solet på samme måde, laver en olie af blodets farve, som er et meget dyrebart middel mod dybe sår.” John Gerard, kommenterer perikon i The Herbal, 1633

Eksempler på urter, hvis påståede fordele via planternes sprog, afspejlede teorien om ‘like cure like’, er fascinerende – selv for den moderne urtebruger, som måske nu kender planten for helt andre indikationer. Endnu mere interessant: Nogle få planter har fået deres doktrin om signaturer bevist af nyere videnskabelig forskning.

Blodurt (Sanguinaria canadensis)

Den blodrøde farve af denne plantes jordstængler gjorde den til den foretrukne urt at bruge til alle blodsygdomme. I nutiden har det vist sig, at overdreven brug af denne urt undertrykker centralnervesystemet, hvilket i sidste ende kan føre til døden.

Hjortetrøst (Eupatorium perfoliatum)

AKA feberurt eller svedeplante. Denne urt blev brugt til at behandle ”knoglebrudsfeber” – også kendt som denguefeber. Denguefeber var en type influenza, der forårsagede alvorlige smerter i kroppen. Stænglerne på denne plante ser ud til at vokse direkte gennem plantens blade, hvilket kunne være tegn på, at planten kunne bruges til at reparere knogler.

Imidlertid var det de smerter i kroppen, som var forbundet med svær feber, der blev afhjulpet ved brugen af ​​denne plante. Hjortetrøst blev faktisk aldrig brugt til at ”reparere knogler”. Moderne urtelæger udviser stor forsigtighed, når de bruger denne plante, da en overdosis kan forårsage kvalme, opkastning og muligvis leversygdom.

Salvie (Salvia sclarea)

AKA klare øjne, verbena salvie eller vild salvie. Denne plante blev brugt til behandling af alle øjensygdomme. Frøene af denne plante blev brugt til at rense ens syn. Frøene blev brugt til at lave en slimet gel, der hjalp med at fjerne forhindringer fra øjnene. (Når frøene lægges i blød i vand, dannes en slimet gel.)

I dag bruges den æteriske olie til at hjælpe med at forbedre synet og beskytte mod aldersrelateret synstab. Læg en klud i blød i varmt vand tilsat et par dråber salvieolie. Vrid den overskydende væske ud, og læg derefter kluden over dine øjne i op til ti minutter for at give lindring til trætte og anstrengte øjne.

Øjentrøst (Euphrasia officinalis)

Fordi blomsterne ligner et sygt og blodskudt øje, blev denne plante anset for at kunne lindre alle problemer i øjet. Selvom denne urt lejlighedsvis bruges i dag, kan overdreven brug forårsage mental forvirring sammen med en række øjenproblemer såsom kløe, hævelse og rødme.

Forglemmigej (Myosotis scorpioides)

AKA skorpiongræs, knopperne af denne blomst udviklede sig i et spiralmønster, der menes at ligne en skorpions hale. Denne plante blev antaget at være et middel mod slangebid.

Lægestenfrø (Lithospermum officinale)

Stenfrøene mentes at være i stand til at opløse grus, det vil sige nyre- og blæresten. Denne urt kan bruges som tonic til at fjerne toksiner fra kroppen og kan hjælpe med at behandle hepatitis og andre leversygdomme.

Stedmoderblomst (Viola tricolor)

Den øverste del af blomsterne mentes at ligne hjertets øvre lapper, hvilket gør den til den foretrukne urt for alle problemer relateret til hjertet og blev engang ordineret til brug som en generel hjertetonic og for at hjælpe med at lindre den følelsesmæssige smerte ved et knust hjerte.

Blå anemone eller Leverurt (Hepatica nobilis)

Bladene ligner vagt leverens form og farve, så denne plante blev brugt til at behandle leversygdomme. Selvom det ikke er ofte ordineret i nutiden, bruges leverurt lejlighedsvis som en generel lever- og fordøjelsestonic.

Hvidplettet Lungeurt (Pulmonaria officinalis)

Pletterne på bladene af denne plante lignede sygt lungevæv, hvilket indikerer, at denne urt kunne bruges til at hjælpe med at helbrede lungesygdomme. En infusion af lungeurt er ofte ordineret af moderne urtelæger for at hjælpe i tilfælde af bronkitis og astma.

Venushårbregne (Adiantum capillus-veneris)

Det latinske navn for denne plante, Capillus veneris, betyder Venus’ hår, hvilket kan have forklaret, at denne plante menes at være i stand til at fremme sund hårvækst. Forskellige blandinger indeholdende Venushårbregne er tilgængelige til brug i dag. Denne urt kan hjælpe med at behandle skaldede pletter, der er forårsaget af ringorm. Kun udvortes.

Vorterod (Ranunculus ficaria)

Knolde af denne plante blev anset for at ligne et dårligt tilfælde af hæmorider. Vorterod  bruges stadig i dag som en af ​​ingredienserne i en lotion til at skrumpe smertefulde hæmorider.

Almindelig brunelle (Prunella vulgaris)

Andre navne for denne plante er Nikkende limurt eller Rød Tvetand. Blomsterkronen var formet som en krog, så ifølge doktrinen blev Almindelig brunelle brugt til at behandle og hele sår som følge af uheld med skarpkantede værktøjer. Moderne urtelæger bruger en ekstern infusion af urten for at hjælpe med at stoppe blødninger og reducere hævelsen fra insektbid.

Slangerod (Aristolochia serpentaria)

Slangerod har mange lange, slanke rødder, der giver anledning til navnet. Planten blev engang brugt til at helbrede slangebid og bid af gale hunde. Denne plante viste sig at være giftig, hvilket forårsagede skade på nervesystemet og endda død i højere doser.

Roset sprinklap eller Tandrod (tidligere Dentaria laciniata, nu Cardamine concatenata)

Denne plante har elfenbensfarvede jordstængler, med små knolde, der kunne ligne en kæbe fyldt med tænder. Planten blev brugt til at behandle tandpine og andre tandproblemer.

Gurkemeje (Curcuma longa)

Ifølge Nicholas Culpeper indikerede den gule farve af dette krydderi følgende anvendelser “… åbner forhindringer, og virker mod gulsot og kold sygdom i leveren og milten …” Dette er en af ​​de få urter, der er nævnt i denne blog, der til fulde lever op til dets anvendelser som skitseret i Doktrinen om Signaturer. Gurkemejeknolde/rødder kan bruges internt til gulsot og leversygdomme og er kendt for at sænke kolesterolniveauet.

Slangehoved (Echium vulgare)

William Coles mente, at de små frø eller nødder af denne plante lignede en hugormhoved, og den plettede stængel lignede slangeskind. Slangehoved blev derfor brugt til at behandle slangebid og skorpionstik.

Valnødder (Juglans regia)

Den snoede overflade af valnødder blev anset for at ligne hjernen, så valnødder kunne bruges til alle lidelser forbundet med hovedet og hjernen. Moderne urtelæger bruger alle dele af valnødden til en række medicinske formål. En infusion af bladene kan bruges til forstoppelse, hoste og urinsten, mens olien fra nødderne kan bruges til tør hud, eksem og hårtab.

Pil (Salix-arter)

Urtelæger fra fortiden observerede, at piletræet voksede i fugtige og fugtige omgivelser. Ifølge Doktrinen om Siganturer blev pilebark således anbefalet til alle, der led af gigtlidelser, som ofte blev forværret af fugtige forhold. Senere i historiens tidslinje blev piletræets indre bark fundet at indeholde salicylsyre. Salicylsyre blev først syntetiseret i 1838 som grundlag for vores moderne aspirintabletter – der i dag benyttes som behandling mod gigtlidelser.

Afslutningsvis

Doktrinen om Signaturer lagde grunden til brugen af ​​mange andre urter, hvilket gjorde den til en sand kildebog for sin tid. Takket være visionære herbalister, som Jacob Boehme og William Coles gik læren, der begyndte med Paracelsus, ikke tabt for fremtidige generationer.

Endnu så sent som i det 19. århundrede henviste læger stadig til Doktrinen om Signaturer. Dr. O. Phelps Brown i sin bog The Complete Herbalist, selvudgivet i 1868, fremsætter således følgende bemærkning: “Fra lang erfaring og observation har jeg fundet ud af, at enhver plante, der ligner nogen del af den menneskelige krop, er specifik for sygdommene i det organ eller tilhørende organet, som det ligner.”

Fortalere for nutidens Doktrinen om Signaturer eksisterer stadig, selvom de måske ikke tildeler et specifikt navn til deres metoder. Traditionel kinesisk medicin klassificerede urter efter korrelationen af ​​menneskelige organer til bestemte plantetræk. For eksempel bruger kinesiske urtelæger en række fallisk-formede urter, såsom næsehornshorn eller hjortegevirer, til at kurere impotens og øge mandlig virilitet.

Ansvarsfraskrivelse

Dette blogindlæg er kun beregnet til underholdningsformål. Mange af de urter med en anerkendt terapeutisk værdi, som fremmes sammen med doktrinen om signaturer, har ikke vist sig at have mange medicinske fordele af moderne urtepraktikere. Og mange af de nævnte urter kan faktisk være skadelige for ens helbred.

Doktrinen om Signaturer – Publikationer:

Doktrinen om Signaturer er et malerisk kig på vores forfædres helbredende tro. Ønsker du at kigge videre selv kan følgende kilder anbefales:

  • Bøhme, Jacob. “The Signature of All Things”. Genudgivet af Kessinger Publishing Co., 1997.
  • Bown, Deni. “The Herb Society of America New Encyclopedia of Herbs and their uses”. London og New York: DK Publishing, 2001.
  • Clarkson, Rosetta E. Green Enchantment; “The Magic Spell of Gardens”. New York, NY: The Macmillan Company, 1940.
  • Coles, William. “The Art of Simpling”. Genudgivet af Kessinger Publishing Co., 2004.
  • Culpeper, Nicholas. “Culpeper’s Complete Herbal and English Physician Enlarged”. London: Richard Evans, 1814.
  • Kowalchik, Claire og William Hylton (redaktører). ”Rodale’s Illustrated Encyclopedia of Herbs”. Emmaus, PA: Rodale Press, 1987.
  • Smythe, Lynn. “The Doctrine of Signatures.” The Herb Quarterly, Winter 2004, side 36-39.
  • Webster, Helen Noyes. “Herbs; How to Know Them and How to Use Them”. MA: Hale, Cushman og Flint, 1939.

Og af nyere dato:

  • ””Doctrine og Signatures” af Scott Buchanan; ”Er et af de første og mest betydningsfulde værker i vor tid, der viser, hvor tæt forbundet den liberale kunst er med klinisk medicin. Det er det afgørende værk i den nyere historie af medicinfilosofien, et felt, der nyder godt af en renæssance i hele verden i dag.” — Edmund D. Pellegrino, M.D.

Vild burger med friteret rensdyrlav

I denne opskrift er der masser af vilde planter og wauw-effekt – både hvad angår, smag, konsistens og visuel effekt…

Du skal bruge:

Svampe/bønnebøffer med inspiration fra Kirsten Skaarup (4-6 bøffer):

  • 100 g løg
  • 200 g svampe (gerne halvt champignon/halvt østershatte)
  • 1 dåse kidneybønner eller andre bønner (drænet vægt 240 g)
  • 3/4 dl olivenolie
  • 6 fed hvidløg
  •  3 spsk havre cremefraiche eller plantefløde
  • 1 ½ spsk loppefrøskaller
  • 50 g rasp
  • 50 g valnødder
  • 1 økologisk citron
  • 2 spsk tamari, salt, peber

Burger rub:

  • en håndfuld tørrede Karl Johan svampe
  • 10 enebær
  • 1 tsk salt

Burgerfyld:

  • 2 ½-3 ½ dl friske eller tørrede kantareller (tørrede opblødes natten over i vand)
  • 1½ dl friske eller tørrede Karl Johan svampe (tørrede opblødes natten over i vand)
  • 1 hakket løg
  • smør til stegning
  • Syltede agurker
  • Tjørnebærketchup – se opskrift her (fik du ikke lavet tjørnebærketchup i efteråret og kan du ikke finde nogle nu – så kan du f.eks. bruge tyttebærsyltetøj istedet)

Friteret rensdyrlav:

  • Hederensdyrlav – vaskes og renses og tørres ved 65 grader i ovnen i 8 -10 timer (kan du ikke få fat i rensdyrlav, så kan du benytte mos istedet)
  • olie til fritering
  • salt

Tilberedning:

Bøffer:

Skær løgene i både og svampene i skiver. Skyl bønnerne og afdryp dem. Svits hakkede løg, hvidløg og svampe i lidt olivenolie, til svampe og løg er bløde. Kom de svitsede svampe og løg, samt afdryppede bønner i en foodprocessor og blend det groft. Kom farsen over i en skål.

Pisk cremefraiche og loppefrøskaller godt sammen og rør det i farsen sammen med så meget rasp, at farsen bliver fast – men endelig ikke tør.

Hak valnødderne og rør dem i.

Smag farsen godt til med citronsaft, lidt reven citronskal, tamari, salt og peber.

Lad farsen hvile en times tid.

Tjek konsistens og smag til igen. Form 6-7 bøffer af farsen.

Burger rub:

Kværn de tørrede Karl Johansvampe, enebærrene og 1 tsk. salt i en morter, indtil det er blevet reduceret til groft pulver. Dæk begge sider af burgerne med rub’en.

Burgerfyld:

Varm en stegepande op og tilsæt en lille smule plantesmør eller margarine. Skær kantareller og Karl Johansvampe i mindre stykker, og steg dem med løgene.

Tag svampe- og løgblandingen op af panden og steg nu burgerne med plantesmør for svag til medium varme 10-15 minutter på begge sider.

Friturestegt rensdyrlav:

Rensdyrlav vaskes og renses og tørres ved 65 grader i ovnen i 8 -10 timer.

Umiddelbart før servering friteres det tørrede rensdyrlav i 150 grader varm olie til det er sprødt.

Placer det på fedtsugende papir og drys med en smule salt.

Saml din burger

på mørkt rugbrød derefter syltede agurker, så burgerbøf, svampe/løg, tjørnebærketchup og sprød friteret hederensdyrlav.

Rensdyrlav

Rensdyrlav dækker over 6 arter herhjemme, hvoraf hede-rensdyrlav er den mest almindelige og som regel den vi bruger i juledekorationer.

Laver består af mindst en svamp og en alge, der har indgået et samarbejde, hvor algerne udfører fotosyntesen og leverer sukkerstoffer til svampen.

Det kan ligne mos, men mosser er ofte meget mere ”våd” end laver. Rensdyrmos ligner en lillebitte skov af lysegrønt rensdyrgevir, der vokser i totter. Den bliver omkring 8 cm høj.

Hvor og hvornår:

Hederensdyrlav er faktisk den vigtigste fødekilde for rensdyr og de kan heldigvis finde den hele året og er den mest almindelige danske rensdyrlav.

Du finder den på ekstremt næringsfattigt og lysåben jord. Derfor finder du hederensdyrlav i de fleste klitheder.

Tip: Hederensdyrlav vokser også i granplantager og her har du et sikkert findested for kantareller.

Som føde for mennesker:

Mennesker i Skandinavien har i sult-perioder også benyttet rensdyrlav. Her har man f.eks. pulveriseret det og blandet det med mel.

Hos grønlændere , inuitter i Nordamerika og blandt folk i Sibirien har de været kendt, at man spiste rendyrlav.

Rensdyrlav har været brugt som mad og medicin, så længe der har været mennesker.

Da det er ret sejt og fibrøst, er dette en vild spiselig plante, der egner sig til iblødsætning, simreretter og langvarig stuvning.

Du kan også male laven sammen med andre fødevarer som nødder, tørret frugt og krydderier for at lave energikugler – ligesom det kan bruges som fortykningsmiddel , meget ligesom tang.

Den danske Michelin Restaurant, Noma, indførte for alvor laven i New Nordic Cuisine ved at friturestege den i cirka 10 sekunder. Smagen er som svampe og lidt jordagtig, og konsistensen er super let og sprød. Drys en smule salt på toppen og du har en sprød, luftig, umami chips, der kan anvendes på utallige spændende måder. Se mit forslag til en Vild burger her.

Brug dem også i det søde køkken. Frituresteg dem f.eks. i form af en kugle og dyp dem derefter i mørk chokolade. Du har nu en superspændende ”skov-chokolade” (lidt som en super fin ris-sprød kage), som du kan pifte din dessert op med. Server den til is, kage, custard…

Medicinske anvendelser:

Som symbionter af svampe og alger har disse lav både nogle af svampenes immunbeskyttende og antimikrobielle egenskaber og nogle af algenes antioxidantegenskaber.

Anvend f.eks. både frisk og tørret som te.

Denne lav har historisk især fundet anvendelse mod nyresten. Du kunne sige, at dette har en vis logik, når man tænker på, at den kan leve på en sten.

Denne forudvidenskabelige måde at definere en plantes signatur på kaldes for ”Signatur Doktrinen” – eller ” The Doctrine of Signatures” (DOS)

Doctrine of Signatures (DOS) benyttes over hele verden. DOS er grundlæggende en mnemonisk (husketeknik) og er derfor overordentlig værdifuld i traditionelle kulturer.

De fleste forskere afviser det, som en “primitiv” eller “forvidenskabelig” idé. Trods dens lange historie har doktrinen dog kun haft lidt kritisk gennemgang.

Du kan læse mere om DOS her.

 

Vilde spiselige rødder og knolde

Mens bladgrønt er velsmagende og den perfekte godbid om foråret efter en lang vinter på lagret mad, er rødderne og knoldene der, hvor de rigtige kalorier findes i denne kolde periode. Disse stivelsesholdige dele af planterne er her, hvor de opbevarer deres næring (og sukkerarter) til den næste vækstsæson.

Du finder mange flere kalorier i kartofler end salat fra haven, og det samme gælder, hvis du samler vilde rødder.

Der findes også masser af giftige rødder og knolde, så vær forsigtig og lær at kende dine rødder.

I efteråret visner de flerårige planters overjordiske dele nemlig bort, og al energien gemmes i de underjordiske stængler og rødder. Der er en hel del spiselige rødder, men det kræver lidt øvelse at lære at genkende planterne når de er ved at visne ned, eller når de skyder op om foråret. Rødder fra toårige planter skal indsamles når de visner bort efter det første år, eller når de kommer frem det andet år. Når planten blomstrer, er al rodens næring opbrugt, så det er altså nødvendigt at være i stand til at identificere planterne ud fra blade, stængler, duft, voksested og rodens udseende. Flerårige planters underjordiske dele kan ligeledes indsamles fra efterår til forår.

Rødder er næringsrige og mættende, og derfor vigtige.

Er du ny i vilde rødder, så kan du i princippet høste dem, når de stadig står med blade/grønt og kan genkendes – skære dem i skiver og tørre dem og dermed gemme dem til senere.

Her er en række planter hvis underjordiske dele kan spises:

  • Burre (Arctium lappa)
  • Cikorie (Cichorium intybus)
  • Daglilje (Hemerocallis sp.)
  • Dunhammer (Typha latifolia)
  • Horsetidsel (Cirsium vulgare)
  • Hyrdepung (Capsella bursa-pastoris)
  • Peberrod (Armoracia rusticana)
  • Sankt hansurt (Sedum telephium)
  • Vild gulerod (Daucus carota)
  • Vild pastinak (Pastinaca sativa)
  • Vilde løg, ramsløg (Allium, forsk arter)
  • Mælkebøtte (Taraxacum, forsk. arter)

 

Burrerod er sorte og som regel som en meget lang gulerod, men på grund af den stenede jord, den normalt vokser i, kan de blive kløvede eller forkrøblede. Rødderne smager lidt som en mellemting mellem sød kastanje og pastinak.

 

Cikorierod er traditionelt brugt som kaffeerstatning eller som te, men kan også spises rå, når du har skrællet dens hårde ydre lag af, eller den kan rives i salater eller koges og moses som kartofler. Du kan også stege roden i en pande over åben ild som skumfiduser for at lave en velsmagende godbid kaldet cikoriekaffe. På grund af dens jordagtige, bitre smag, kan du prøve at blande cikorierod med søde grøntsager som gulerødder, zucchini eller butternut squash, før du bruger det alene i opskrifter. Lidt rækker langt, så smag til undervejs, så du undgår at fuldstændig overdøve andre smage i din ret.

 

Dagliljer er egentlig ikke liljer. De er ‘hemerocallis’ og vokser fra jordstængler, mens liljer vokser fra løg. Liljer kan ikke spises, mens dagliljer er spiselige. Det er en vigtig sondring, fordi liljer er giftige. Spiser du dem rå smager de lidt som radiser. Og ellers kan du bage dem i ovnen med lidt olie og krydderier eller du kan tilføje dem i dine gryderetter.

 

Dunhammer har et vidt forgrenet net af stivelsesrige underjordiske stængler og rødder, og så er de nemme at få fat på hvis søbunden er blød; Tag fat på planten så langt nede du kan og rok frem og tilbage indtil du får den fri. Ofte vokser mange dunhammer sammen, nogle steder i store mængder. Roden kan tørres og stødes til nærende mel. Unge skud kan tilberedes som asparges, men kræver længere tilberedningstid end asparges for at gøre dem møre. Tilsæt dem i suppen hen imod slutningen af ​​tilberedningen, så bevarer de en forfriskende sprødhed. De er fremragende i stir fry’s og fremragende i stort set enhver sammenhæng.

 

 

Her omkring er det ikke så svært at finde en tidselplante, og vores hovedsort er almindelig tyretidsel (Cirsium vulgare). Roden er spiselig, og smager, som burrerod bare bedre. P.S. Alle tidsler er spiselige.

 

 

 

 

 

Hyrdepung: Roden kan tørres og males og bruges som ingefærerstatning.

 

 

 

Peberrod

 

 

 

 

Vild gulerod er en 2-årig plante, der rigtig sætter rod det første år, og sender en blomsterstilk op og går i frø det andet år. Første års rødder høstes bedst om foråret eller efteråret, hvor de er mest møre. Andet års rødder bliver trævlede og træagtige, når planten går i blomst.

 

 

 

Vild pastinak kan du læse mere om her.

 

 

 

 

 

 

Vilde løg findes der flere arter af. De fleste haveejere har prydløg af en eller anden slags i haven. De hedder prydløg fordi de er smukke, men de kan altså også alle sammen spises. Hele Allium slægten er både spiselig og dejlig. De smager enten af hvidløg, løg eller noget midt imellem. Ramsløg kender de fleste efterhånden, men vi har også skovløg, der minder om en lille porre. Skovløg kaldes også for både strandløg og vildløg og ”fattigmandsporre”. Når du sanker løg skal du kunne dufte løget.

 

 

Mælkebøtte

 

 

 

 

Sankt Hansurt

 

 

 

 

 

Rødder af Sankt hansurt og mælkebøtte er bitre; det hjælper at snitte dem i skiver og koge dem i to hold vand. Desuden hjælper det at blande dem med andre fødevarer, f.eks fede fødevarer og frugt, på den måde blive smagen delikat. Fedt og syre udligner det bitre. Æbler og rønnebær giver f.eks. god smag til bitre planter.

 

 

Thai stir fry fra den nordiske vinterkøkkenhave

På denne tid af året befinder langt størstedelen af vores grøntsagsguld sig under jorden.

Pastinakker, gulerødder, rødbeder, jordskokker, havrerod, knoldselleri og skorzonerrod står trygt og godt beskyttet til vi beslutter at bruge af dem.

1 måneds ferie i Thailand med dagligt højt indtag af hurtigt stegte friske grøntsager med masser af smag fra det traditionelle Thailandske køkken blev prompte inkluderet i vores hjemlige nordiske madlavning.

Her får I et par eksempler på Thai grøntsags stir fry, hvor stir fry saucen kan anvendes til alle slags grøntsager.

Stir fry sauce:

3 spsk. Thai Mushroom Sauce (eller Oyster Sauce) begge dele kan købes på nettet eller i asiatiske butikker

2 spsk soyasauce

2 tsk palmesukker (eller alm. sukker)

3 spsk vand

1/2 tsk maizena (kan udelades)

Kom Mushroom Sauce, soyasauce og sukker i en gryde og varm op til sukkeret er smeltet. Hvis du ønsker at tykne sauce lidt, så blander du maizena med vand og rører i for lav varme. Ønsker du at udelade maizena tilsætter du blot vandet og lader saucen koge lidt ind. Stil til side.

Tip: du kan lave en større portion sauce og opbevare i køleskabet, så du har GoTo sauce næste gang du får lyst til en hurtig omgang Stir Fry grøntsager.

Stir fry grøntsager:

Ca. 300 gr. rodfrugter skåret i stænger på ca. 4 cm i længde og 1/2 cm i tykkelse

3-4 fed hvidløg grofthakket

1 løg i strimler

100 gr. Champignon I skiver

100 gr. Broccoli I buketter

Evt. chili

1 spsk smagsneutral olie – i Thailand ville man benytte risolie, som du kan købe på nettet eller i asiatiske butikker

Opvarm olien på medium varme i en pande eller i en wok. Svits hvidløgene af i et par minutter og tilføj dine rodfrugter. Skru lidt ned for varmen og lad dem stege nogle minutter. Tilsæt broccoli og champignon og steg det hele til grøntsagerne er næste møre, men stadig har bid.

Tilfør din stir fry sauce og server straks – gerne med dampet/kogt ris, stegt ris eller risnudler og friskhakket forårsløg, ristede cashewnødder og lidt limesaft.

Tip: Jeg holder meget af blot at spise grøntsagerne uden noget til 🙂

Stir fry kål:

Har du masser af grønkål eller palmekål i din køkkenhave kan du benytte nøjagtig samme fremgangsmåde som med rodfrugterne. Det samme gælder med spidskål, hvidkål, rødkål etc.

Jeg laver ofte en stir fry blot med palmekål, grønkål eller spidskål. Op på panden til hvidløgene og stege til det er mørt med bid. Saucen på og mums mums…

Vær blot opmærksom på at de forskellige kål typisk skal have lidt kortere tid på panden end rodfrugterne, men hvis du er opmærksom og holder øje med at det du bruger i din stir fry ikke må få mere varme end at de stadig har bid, så vil du ramme den lækre og sunde thailandske måde at omgås grøntsager på.

Prøv også stir fry med vilde rødder og knolde. Se mere her.

Birkebarkekstrakt

Hvad er birkebarkekstrakt, og hvordan fremstilles det?

Birkebarkekstrakt er et populært kosttilskud, når du ønsker at fremme sundheden i dine led og hud og støtte immunsystemet, men hvad er det præcist? Og hvad gør ekstrakt af birkebark så speciel?

Hvis du kender til Chaga, så ligner birkebarkekstrakt og Chaga hinanden meget. Birkebarkekstrakt og Chaga-svampen deler de samme hovedingredienser, som gør Chaga så populær, nemlig; betulin, betulinsyre og lupeol. Dette skyldes, at Chaga-svampen udvinder og absorberer triterpenerne betulin, betulinsyre og lupeol fra birkebarken, som den vokser på.

Birkebarkekstrakt er specielt af alle de samme grunde som gør, at vi er vilde med Chaga, men man kan argumentere for birkebarkekstrakt er bedre end Chaga, da det har en meget højere koncentration af de kraftfulde triterpene ingredienser.

Udvortes brug:

Brug det som naturlig anti-age fugtighedscreme til krævende hud. Den vil give intens hydrering og reducere forekomsten af fine linjer, rynker og minimere porer.

Den er også utrolig effektiv mod overfladiske sår og mange former for eksem.

Hvordan smager birkebarkekstrakt?

Beskrives ofte som: let, frisk, rent, sprødt og lidt mint-agtig smag.

Mange mennesker foretrækker den mere komplekse træagtige og friske smag af birkebarkekstrakt frem for den mere jordagtige smag af Chaga. Jeg er personligt meget glad for den friske træagtige smag og aroma af birkebarkekstrakt, men har heller intet imod smagen af chaga.

Hvordan fremstiller du selv din birkebarkekstrakt?

Processen med at udvinde det meget eftertragtede betulin, betulinsyre og lupeol fra birkebark kan opdeles i 3 dele: birkebarkhøst, mekanisk forarbejdning og ekstraktion.

Høst af birkebark

Fremstilling af birkebarkekstrakt starter med at finde den rigtige bark. Barken på forskellige typer birketræer indeholder varierende koncentrationer af de triterpenforbindelser, vi er ude efter. Den type birketræ, der er bedst som udgangsråmateriale til vores birkebarkekstrakt, er Betula papyrifera, eller almindeligvis kendt som “papirbirk”, men du kan bruge alle typer birkbark.

Papirbirk er dog ret almindeligt plantet som pryd træ i Danmark og du kan kende dem på at barken har en varmere hvid farve end hos andre birkearter og kan endda have et orange skær. Barken skaller papiragtigt af og på gamle stammer bliver barken mørk og skorpet.

Vigtigt: Den korrekte måde at høste bark på: Som huden på et menneske er barken på et træ den ydre beskyttelse mod indtrængen af skadelige fremmedlegemer. Hver gang du skærer i barken på et træ, åbner du således træets stamme op for insekter, sygdomme og forfald. Hvis du skærer hele vejen rundt om træets stamme, afbrydes tilførslen af ​​næringsstoffer fuldstændigt, og træet vil dø. Så selvfølgelig er det ikke etisk eller bæredygtigt at høste al barken fra et levende træ, men hvor meget er acceptabelt?

Nogle holder sig til en 1/3-regel og siger, at man ikke skal høste mere end 1/3 af barken omkring et træ. Men selv det synes jeg er ret overdrevet. Til din birkebarkekstrakt skal du heller ikke bruge særligt meget for at fremstille nok til eget forbrug!

Det aller-bedste er kun at fjerne bark fra træer, der skal fældes, eller træer, der for nylig er væltet (inden for et par uger efter fald eller fældning). Eller du kan vælge at tage bark fra træets grene. Dette vil ikke have samme indflydelse på træets overlevelsesevne.

Mekanisk behandling af den ydre bark

Når du har valgt dig et birketræ og høstet lidt af barken, skærer eller klipper du barken i så små stykker som muligt for opnå en meget mere effektiv udvinding og et højere procentudbytte af triterpener i din birkebarkekstrakt.

Har du mulighed for at finmale barken giver det højst udbytte.

Ekstrahering med ethanol

Efter alt det forberedende arbejde er det nu den virkelige magi (eller mere korrekt ”kemi”) sker. Grunden til, at vi skal bruge ethanol til at udvinde triterpenerne fra birkebark og ikke vand, er fordi triterpener er ”hydrofobe”. Så for at udvinde betulin, betulinsyre og lupeol fra birkebarken skal forbindelserne adskilles og opløses fra resten af ​​det organiske materiale og hvis vi brugte vand i stedet for ethanol, ville triterpenforbindelserne forblive låst i barken.

Kom dit birkebarkpulver i en glaskrukke og dæk det med ethanol. Lad birkebarken trække i ethanol i 4-6 uger og, når triterpenerne hermed er udvundet af birkebarken, sigter du birkebarken fra ethanolen. Husk det er ethanolen du skal bruge, så sigt ned i en skål for at opsamle ethanolen og gerne gennem et ”osteklæde” for at skille alle de små barkstumper fra.

Du kan nu vælge at lade ethanolen fordampe væk for at efterlade en højkoncentrerede birkebarkekstrakt du uden videre kan benytte som kosttilskud eller du kan blande det i dine urtecremer.

Jeg leder som regel efter den nemme løsning og bruger blot ethanolen som den er og blander den op med mandelolie eller kokosolie.

Lidt kemi: Olier er ”ikke-polære”, og som hovedregel kan stoffer med den samme polaritet blandes med hinanden. Vand er f.eks. stærkt ”polært” fordi elektronegativiteten er høj, hvilket betyder, at den ikke blandes med olie uden en emulgator.

Ethanol har dog både ”ikke-polære” og ”polære” egenskaber, men den vil blande sig med olien og adskille sig fra vandet.

Så du kan uden videre dryppe lidt af din ethanolbaserede birkebarkekstrakt i en lille flaske med olie – ryste den godt – og du har nu den skønneste, sundeste olie til at smøre på huden.

Hvis blandingen står et stykke tid kan olie og ethanol skille lidt, men så ryster du blot flasken igen.

Vaskemiddel af kastanjer

Hestekastanje (Aesculus hippocastanum)

Hestekastanjer er en af Moder Jords gaver til dine vaskerutiner og hvis ikke du selv er så heldig at have et træ med hestekastanjer (dem du har lavet i snesevis af små figurer med hvert efterår 😉 ), så finder du dem også vildt i naturen, i parker og måske i venners haver.

Kastanjenødderne smager ikke godt, de er ret bitre. Jeg kan ikke helt få afklaret, om de er “lidt giftige” eller egentlig ugiftige. Alligevel brugte man dem under 2. verdenskrig til marcipan- og kokosmel-erstatning. I 1942 og 43 samlede man således over 200 tons kastanjer, der blev lavet til marcipan.

Det må derfor være på eget ansvar at benytte hestekastanje til menneskeføde, men holder du dyr eller vil du gøre de vilde hjorte en tjeneste så er hestekastanjerne er fulde af stivelse og er gode som vinterfoder til hjorte. Tidligere indsamlede bønderne også kastanjer, fordi de skulle bruge dem som vinterfoder til deres køer og heste.

Derudover virker hestekastanje vanddrivende og styrker et slapt venekredsløb i benene da den virker karsammentrækkende.

Men vidste du, at man kan vaske hænder i kastanjer?

Hvis man knuser kastanjer, kan man lave en tyk pasta, som er en udmærket sæbe. Den opløser fedt og olie og kan både bruges til at vaske tøj, hænder og hår med og til pletrensning. I gamle dage lavede man alle mulige slags vaskemidler af kastanjer. Kastanjernes sæbevirkning skyldes stoffet saponin – det samme aktive stof du finder i de dyre moderne sæbebær.

Hestekastanje er således Nordens sæbebær.

Ved at følge opskriften nedenfor kan du samle et forråd af 100% miljøvenlig vaskemiddel med lang holdbarhed:

Vask dine indsamlede hestekastanjer og skær dem i store stykker. Kom stykkerne i din blender (kræver en stærk blender) og blend det til til du har en form for pulp.

Bred kastanjepulpen ud på et stykke bagepapir på en bageplade og tør det i ovnen ved lav temperatur eller i en dehydrator til din pulp er helt tør. Det må ikke bage eller brune – så skal du sænke temperaturen! Tørringen er vigtigt for langtidsholdbarheden – og du kan nu komme det i lufttætte beholdere og gemme det.

Til en vask i vaskemaskinen skal du bruge:

  • 250 g. tørret kastanjepulver
  • 750 g. varmt vand
  • 1 tsk. natron (kan udelades – men øger vaske effekten)
  • evt. 1 dråbe essentiel olie med din favoritduft

Hæld det hele sammen i en skål mindst 30 minutter inden det skal bruges. Si nu kastanjepulveret fra og kom den flydende sæbe på et rent glas. Du kan bruge det med det samme eller det kan opbevares på køl i ca. 1 uge. Herefter mister den lidt af sin effektivitet.

Til en tøjvask benytter du ca. 125. ml. pr. vask. Hæld det i din sæbeskuffe eller direkte i vaskemaskinen. Skal du vaske meget beskidt tøj eller ønsker at “blege” hvidt tøj, kan du tilføre ekstra natron.

Din flydende kastanjesæbe kan også benyttes til rengøring – og har du brug for f.eks. at skrubbe kalk eller andet stædigt snavs, så kan du tilføre groft salt til at øge “skrubbe-evnen”.

God fornøjelse 🙂

 

 

 

Syltede grønne figner

Har du adgang til et figentræ, så lad ikke de sidste grønne umodne figner gå til spilde. I stedet kan du forvandle dem til lækkert tilbehør til ost, dessert eller andet. Se nedenfor, hvordan du bærer dig ad.

Du skal bruge:

  •     500 g. grønne umodne figner
  •     350 g. brun farin
  •     3 spsk. ahornsirup
  •     1/2 spiseske sennepsfrø
  •     5 laurbærblade
  •     5 sorte peberkorn
  •     1/2 tsk kardemomme eller 3 flækkede kardemommekapsler
  •     4 cm. ingefær
  •     1 dl. vand
  •     1/2 l. æbleeddike (se hvordan du laver din egen sunde, fermenterede eddike her)

Vask fignerne og skær toppen (det lille stykke gren) af. Kog dem i rigeligt vand i ca. 45 min. De må ikke blive for bløde, men stadig have bid.

Sæt lagen over. Kom alle ingredienser op i en gryde, og lad den koge op. Sluk så for varmen, og lad lagen stå.

Når fignerne er kogt færdige, drænes vandet fra og fignerne kommes i lagen. Lad det hele få endnu et opkog og kom figner og lage på glas og sæt glassene på køl. Lad det trække minimum en uge.

Brug fignerne til ost eller is eller kager – eller nyd dem alene 🙂