Brændenælde er nemt at genkende – i hvert fald hvis man rører ved den. Der findes forskellige arter, hvor af Stor Nælde (Urtica dioica) og Liden Nælde (Urtica urens) er de mest almindelige. Bag den brændende ydre gemmer der en alsidig nytteplante, og en af de allerbedste vilde spiseplanter:
- unge blade og skud til supper og stuvninger
- bruges som spinat
- friske og tørrede knuste blade tilføjes i fx brøddej og pandekager
- smoothies og juicer
- både friske og tørrede bruges i te
- i den klassiske påskeret, Syvkål
Efter plukning af brændenælder kan du overhælde dem med kogende vand, så holder de op med at brænde.
Brændenælde siges at være den mest sunde og nærende af alle vilde og dyrkede grønsager. Den indeholder 15% kulhydrater, 5,5% protein, 0,6% fedt og 2,3% mineralske salte (jern, kalium, calcium, magnesium, etc). Den har samme kaloriemængde som kartoffel. Brændenælde indeholder 60 gange mere silicium end salat, 5 gange mere C-vitamin end appelsin, 7 gange mere jern end spinat og 3 gange mere calcium end mælk.