Er det for sent at så mere i køkkenhaven for i år?
Næææ – der er stadig en masse lækre grønsager du kan så nu og nå at få glæde af enten i år eller tidligt næste forår.
Et tommelfingertip, når du udvælger frø til at så nu, er at kigge på tiden der går fra du sår til du kan høste. Når du sår så sent på sommeren skal du dog lægge lidt ekstra tid til, da planternes vækst også er afhængig af dagslys. Men ligger den derfor på omkring 60-70 dage, så har du stadig tid.
De fleste af Jer er måske klar over, at radiser hører til denne kategori – og at de endda er en plante, som faktisk bedre kan lide de lidt køligere tider på året – såsom forår og efterår. Du opfatter måske mest radiser som “pynt” og lidt ekstra bid til salaten, men de er faktisk også utroligt gode at bage eller smide på grillen.
Hvis du ikke synes der er så meget mad i radiser, da tænk på, at de også fås i lidt større udgaver – som f.eks. kinaradiser/japanræddiker/daikon (det sidste betyder faktisk “stor rod”). Den kan blive op til 40-50 centimeter lang og 8-10 centimeter tyk. Dette er den bedste tid på året at så kinaradiser (fra slut juli til 1-2 uger ind i august), og de er meget taknemmelige at opbevare i køleskabet langt hen på vinteren. Jeg skal nok lige lægge en god opskrift op med kinaradiser, så du ikke står med opfattelsen af at de kun kan bruges til Kimchi.
Der findes dog mange andre typer ræddiker og vi har haft virkelig god held med at dække ræddiker af med halm og fiberdug og lade dem stå i jorden vinteren over. Vi dyrker:
- de sorte (med hvidt kød) i både aflange (Raphanus sativus niger)
- og runde (Black spanish round) udgaver, men de findes i alle mulige smukke farver.
- Vi har de sidste år ligeledes sået Watermelon ræddike – de er utroligt smukke.
Du kan også så:
- bladbeder
- spinat
- Feldsalat
- og mange af de asiatiske bladgrøntsager nu.
Spinaten vil stå fint uden beskyttelse vinteren over og begynder at vokse igen i det tidlige forår, så du har forårshøst igen inden de går i stok.
Af de asiatiske bladgrønsager/sennepssalater kan jeg nævne:
- pakchoi
- Tatsoi
- Komatsuna (grøn og rød)
- Mitzuna
- Giant Red
- Osaka Purple
- Rucola
Mange salater kan du også nå en ny lille høst af (salater kan også bedst lide det kølige vejr efterår og forår) og vi har også sået et nyt hold gulerødder. Husk her at vælge sommergulerødder, da de er de hurtigst voksende *) En ny salat/bladgrønt idé til dig, som du måske kunne have lyst til at prøve af og som er kulde (ikke frost) tålende kunne være:
- Aspargessalat (hvor du høster bladende nedefra og slutter af med at spise stænglen som asparges.
Majroer er et andet godt bud på en efterårssåning og du kan også lade disse stå ude vinteren over, hvis du sørger for at dække dem af med lidt halm og en fiberdug.
Hvis du har et drivhus eller en mistbænk, så kan du løbende så andre sorter fra kålfamilien, som du på den måde kan dels høste af i løbet af vinteren, dels have klar til udplantning i det meget tidlige forår. Her kan jeg f.eks. foreslå:
- broccoli
- blomkål
- glaskål
Du kan også sagtens så ærter igen. Måske når de ikke helt at udvikle ærter, men så kan du nyde de lækre skud i salaten eller på din mad. Kig efter ærter med hurtig vækst.
En absolut favorit og must have hos os er vinterportulak. Den vokser en smule hele vinteren og du kan høste af den fra det tidlige forår. Den er smuk, saftig, og kraftig. Snyd endelig ikke dig selv for denne lækre plante, som du både kan spise rå og braisere på panden som spinat. Så dem et sted, hvor de ikke bliver udsat for alt for meget sol.
Og hvorfor ikke prøve sådan noget som havrerod. En rod der vokser nogenlunde som en gulerod, men er hvid. Sår du den nu vil du have rødder til foråret. Sår du dem om foråret vil du have rødder i jorden du kan grave op hele vinteren. Det er en 2-årig plante, som guleroden og sætter denne ubeskriveligt smukke blomst på 2. år. Både blomster og blomsterstande er spiselige. Sidstnævnte braiserer vi som asparges og drysser med lidt flagesalt. Mums.
*) Benævnelser som “Sommer” og “Vinter” udgaver af dine sorter hentyder oftest til hvor hurtigt de udvikler sig fra såning til høst.