Køleskabe uden el

Engang var jordkældre den eneste måde, folk kunne opbevare deres mad køligt på. Disse vidunderlige kølerum blev mindre almindelige, da køleskabe vandt frem og vores huse blev ikke længere automatisk bygget med en jordkælder under eller i nærheden.

En jordkælder er dog stadig en god måde at opbevare frugt og grønt på, ofte faktisk bedre end i et elektrisk køleskab da et jordkøleskab er bedre ventileret. Og de vil holde frugt og grøntsager friske uden elektricitet.

Du kan du stadig drage fordel af naturens “køleskab”. Det kræver kun en skovl, lidt knofedt og en skraldespand med låg.

Grundkonceptet

Jordkældre bygges under jorden, normalt lige under frostgrænsen. Jorden forbliver kølig på den dybde, men den fryser ikke. En form for ventilation giver mulighed for luftbevægelse for at forhindre råd, selvom ventilationsåbningerne er lukket om vinteren. Grøntsager og frugter opbevares køligt under disse forhold uden at fryse. De forbliver friske og klar til at spise gennem de kolde vintermåneder.

Den moderne jordkælder

Du behøver ikke at leje en frontlæsser for at drage fordel af naturens naturlige fødevarebevarende evner. En meget effektiv moderne jordkælder kan laves med et hul i jorden og en beholder. Denne type jordkælder er faktisk lidt af en forbedring i forhold til den gamle stil. Du kan have et antal mindre, individuelle jordkældre frem for en stor. Grøntsager og frugter kan holdes adskilt, og du kan nemt få adgang til den jordkælder, du har brug for. Du behøver ikke at lede igennem forskellige grøntsager for at få fat i dem, du ønsker.

Hvad skal du bruge:

  • Spade
  • Skraldespand/tønde med låg (galvaniseret stål eller plastik)
  • Bor eller hammer og søm
  • Strå/halm
  • Marksten (sten i en størrelse, der kan sikre luft mellem bunden af hullet og spanden)
  • Krydsfiner og/eller presenning

Hullets dybde skal justeres efter din fryselinje eller hvor dybt jorden fryser i dit område. Sørg for at grave dybt nok til, at tønden kan stå på dine marksten  i bunden af ​​hullet og stadig være ved eller lige under fryselinjen.

Sørg for at placere din jordkælder i et let forhøjet område. Sæt den ikke, hvor vandet har tendens til at samle sig. Du vil opleve noget fugt og kondens under disse forhold, men vi ønsker ikke, at frugterne og grøntsagerne ligger i vand.

Overskydende fugt/vand vil automatisk samle sig i bunden af ​​tønden. For derfor at sikre dig, en vis ventilation borer du huller i bunden af ​​tønden, som tillader eventuelt vand at løbe ud i jorden under og samtidig ventilere luft op igennem.

 

Start nu med at lægge lidt halm i bunden af tønden og fyld herefter dine frugter eller grøntsager i. Bland det gerne med lidt halm for at sikre ventilation. Det er fordelagtigt at installere separate jordkældre til frugt og grøntsager. De bør ikke opbevares i samme tønde – også selvom de er adskilt med halm. Frugter afgiver ethylen, som får grøntsager til at modne og rådne og kartofler til at spire.

 

Kom låget på tønden og dæk af med halm på toppen. Læg tilsidst en krydsfinerplade på som låg, samt eventuelt presenning mod regn og sne – hold på plads med endnu et par marksten. Dette sikrer din jordkælder mod dyr og vind og vejr.

Pot-in-Pot køleskab

 

Har du ikke en have, hvor du kan grave ud til en jordkælder, så er det faktisk muligt, at udnytte fysikkens love på din altan:

Videnskaben bag det er temmelig rudimentær, og den går mere 5000 år tilbage.

 

 

Her har du brug for:

  • 2 store uglaserede krukker i ler – den lille skal kunne være i den store med et lille mellemrum imellem.
  • Sand
  • Vand
  • Marksten
  • En form for vandtæt prop til hullet i bunden af den store krukke
  • Låg med ventilationshul til den lille krukke

Stil den store krukke stabilt på dine marksten, så den ikke kan vælte, men er hævet lidt over gulvet. Prop hullet i bunden af ​​den store krukke til og hæld ca. 5 cm sand i.

Indsæt derefter den mindre krukke og fyld mellemrummet mellem dem med sand og derefter med vand.

Tricket ligger i, at når vandet fordamper, trækkes varmen fra den mindre krukke væk og skaber dermed et kulderum.

Fyld dine madvarer i den lille krukke og læg låg på.

Sørg for at sandet ikke tørrer ud. Du kommer til at justere efter de forhold krukkerne står i. De må ikke stå i direkte sollys.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

five + 8 =