Nu pibler det frem med en masse nye små skud. Også fra mælkebøtten. Den står faktisk hele vinteren med blade – men nu sætter den nye sæson i gang.
Roden står således også i jorden hele vinteren og du kan høste den og bladene og gøre brug af dem året rundt. Både i maden og i dit skab med urtemidler.
Mange siger, at den bedste tid at høste mælkebøtterod er om efteråret, men i min bog er der ikke rigtig en forkert årstid at høste mælkebøtte (eller andre planter). De er der, når du har brug for dem 🙂
De fleste studier af mælkebøttens gavnlige effekter er dog ofte baseret på dele fra mælkebøtten under blomstringstiden.
Her skal vi kigge nærmere på mælkebøtterod tinktur.
Jeg bruger den ved fordøjelsesproblemer – især problemer med sure opstød/refluks – så kan du tage lidt mælkebøtterodtinktur inden dine måltider. Det vil hjælpe din lever og din galdeblære til at fordøje fedt fra maden bedre, hvilket også vil hjælpe dig til bedre at optage de gode fedtsyrer og de gode fedtopløselige næringsstoffer, såsom vitamin E og vitamin A.
Mælkebøtterodtinktur vil også hjælpe din bugspytkirtel og den vil hjælpe din mave til at producere mere saltsyre. Jeg ved at de fleste er af den opfattelse, at sure opstød/refluks skyldes for meget mavesyre – men efterhånden bliver det mere og mere kendt at det i virkeligheden skyldes for lidt mavesyre.
Hvordan laver du mælkebøtterodtinktur
- Vaskede, grofthakkede mælkebøtterødder
- Vodka
- Glaskrukke med låg
Fyld så meget grofthakket mælkebøtterod i glasset som du kan og hæld vodka på. Sørg for at glasset er fyldt helt op og at vodkaen dækker mælkebøtteroden. Kom nu et label på så du ved, hvad der i glasset og hvornår du har lavet det (dato). Lad det stå i ca. 6 uger og si derefter mælkebøtteroden fra. Kom tinkturen tilbage på glas eller på små pipetteflasker.
Hvor meget mælkebøtterodtinktur skal du tage
4 til 8 ml rodtinktur eller 10 til 15 dråber rodtinktur to gange om dagen – eller fordelt på hver af dine måltider.
Mælkebøtterod indeholder triterpener, herunder beta-amyrin, taraxol og taraxerol; steroler, herunder beta-sitosterol, stigmasterol, taraxasterol, homotaraxasterol; sukkerarter; cholin; inulin; pektin; glucosider; phenolsyrer; tyggegummi; harpiks; mineraler; og vitaminer. Identificerede syrer omfatter koffeinsyre, p-hydroxyphenyleddikesyre, chlorogensyre, oliesyre og palmitinsyre, og fedtsyrerne linolsyre og linolensyre; gallus- og ascorbinsyrer findes også. Den bitre smag tilskrives tilstedeværelsen af sesquiterpenlaktoner. Sesquiterpenlaktoner tilhører en gruppe af bioaktive stoffer med antibiotiske egenskaber, samt kræfthæmmende og immunstimulerende effekt.