Tidsel (Cirsium sp.)

Tidsel opfattes ofte som en stikkende ukrudt, men den er også en rigtig god spiseplante. Der findes flere tidsel-arter i Danmark, fx Ager-Tidsel (Cirsium arvense) Kær-Tidsel (Cirsium palustre), Lav Tidsel (Cirsium acaule), Lancet-Tidsel (Cirsium vulgare) og Kål-Tidsel (Cirsium oleraceum). Alle kan bruges på den samme måde.

Rødderne kan samles tidligt på foråret eller sent på efteråret mellem plantens første og andet år, når de er fyldt med næring. Og de spidse blomsterhoveder har et spiseligt hjerte, hvis du har tålmodighed til at pille deres spidse rustning væk. (Den dyrkede artiskok er en tidsel fra den nært beslægtede slægt, Cynara.) Men min yndlingsdel af tidslen er den lange stilk.

  • unge blade og skud til salater og stuvninger
  • pæleroden rå eller tilberedt
  • stænglen rå eller tilberedt
  • blomsterbunden kan bruges “som artiskok”

Tidsel er rig på A-vitamin, C-vitamin, kobber, fosfor, kalium, jern, calcium og magnesium.

Tidselolie bruges af og til i madlavningen til salater og dressinger. Olien bliver udvundet af tidselfrø, og har et ekstraordinært højt indhold af flerumættede fedtsyrer.

Tidslens torne kan være temmelig irriterende, men heldigvis bliver de blødere ved kogning. Man kan også blende tidslen til en smoothie for at komme tornene til livs. Skal du bruge bladene rå kan du klippe tornekanten af med en saks.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

13 − 12 =