Allerede i marts måned begynder de fleste træer at trække saft og næring op gennem stammerne til de nye skud og blade. Dette er det første friske, som birk byder på hvert år og du kan -med respekt og måde – tappe saft fra birken. Det kan gøres ved blot at bore et hul i træet – lidt skråt opad og ca. ind til midten af stammen – og dernæst putte er slange i hullet og ned i en beholder.
Du kan dog også købe lidt mere professionelt udstyr. Det finder du nemt på nettet.
Birk findes i flere arter, hvoraf Dun-Birk (Betula pubescens) og Vorte-Birk (Betula pendula) er oprindelige og de mest almindelige i Danmark. Som spiseplante, bruges de begge på den samme måde:
- bladknopper som krydderi
- unge blade til salater, og som hakkede til mad
- tørrede blade til te
- tørrede, pulveriserede blade som fiberrig “grøn pulver” til madlavning
- birkesaft tappes til drikke, og koges til sirup
- bark fra yngre grene som “tyggegummi”
- inderbark til te/suppe, og tørret som mel til brød. Barken samles om foråret fra mindre grene og kviste – eller du kan save en gren af og tage inderbark herfra. Jo større og ældre grenene er – jo grovere er barken.
- Stykker af inderbarken skæres i strimler og koges som spaghetti. Kogetiden er er 15 til 20 minutter. Strimlerne vil da være næsten opløst i vandet – og de fleste af næringsstofferne derved også overført til vandet, som derefter kan drikkes som suppe.
Birkeblade indeholder masser af C-vitamin, mineraler og fibre. Birkesaft indeholder mange sunde næringsstoffer: bla. jern, magnesium, C-vitamin, kalium, frugtsyrer, aminosyrer, glukose, fruktose og calcium.