Vejbred (Plantago Major)

De mest almindelige vejbred hat enten lancetformede eller brede blade, der er tydeligt buestrengede.

Vokser langs stier og på åbne arealer. Meget udbredt, men de færreste kender til vejbreds helbredende og helende effekt både indvortes og udvortes.

Blade fra Vejbred kan høstes hele året.

Planten kan spises rå eller kogt og bruges tørret eller frisk.

  • Rå som tilskud til salater
  • De unge blade kan sauteres og de lidt ældre planter kan bruges hakket i brød eller boller, eller man kan servere den stuvet ligesom grønlangkål.
  • Frø til birkes på boller.
  • Sårhelende og kan sammen med sukker fjerne svie fra insektstik.

Vejbred er en god kilde til biotilgængeligt zink, calcium og beta-caroten.

Om foråret, når bladene er mere møre, kan de bruges i salater og strimles som sund pynt til enhver ret. Når de tilsættes smoothies, giver de klorofyl, som virker rensede og anti-inflammatorisk.

Senere på året foretrækker du måske at tilberede de hårdere blade. De kan tilføjes til stir fry eller blancheres som tilbehør. Husk at høste og tørre blade hele sommeren til vinterbrug, så de kan smuldres til bouillon eller supper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eighteen − five =