Tjørnebær er små frugter, der vokser på træer og buske, der tilhører Crataegus-slægten.
Slægten omfatter hundredvis af arter, der almindeligvis findes i Europa, Nordamerika og Asien.
Disse næringsrige bær har en syrlig, syrlig smag og mild sødme. De varierer i farve fra gul til mørkerød.
I hundredvis af år har folk brugt tjørnebær som et urtemiddel mod fordøjelsesproblemer, hjerteproblemer og forhøjet blodtryk. Faktisk har bærret været en vigtig del af traditionel kinesisk medicin siden mindst 659 e.Kr.
Her får du 8 sundhedsmæssige fordele ved Tjørnebær:
-
Fyldt med antioxidanter
Tjørnebær er en rig kilde til polyfenoler, som er kraftfulde antioxidantforbindelser, der findes i planter.
Antioxidanter hjælper med at neutralisere ustabile molekyler kaldet frie radikaler, der kan skade din krop, når de er til stede i høje niveauer.
Frie radikaler kan komme fra visse fødevarer. Du kan også have højere niveauer af dem som følge af eksponering for miljøgifte såsom luftforurening og cigaretrøg.
Polyfenoler er forbundet med adskillige sundhedsmæssige fordele på grund af deres antioxidantaktivitet, herunder en lavere risiko for:
- nogle kræftformer
- type 2 diabetes
- astma
- nogle infektioner
- hjerteproblemer
- for tidlig aldring af huden
-
Anti-inflammatoriske egenskaber
Tjørnebær (og blade) kan have antiinflammatoriske egenskaber, der kan forbedre dit helbred.
Forskning har fundet ud af, at kronisk inflammation er forbundet med rigtig mange sygdomme, herunder type 2-diabetes, astma, gigt og visse kræftformer.
I en undersøgelse af mus med leversygdom reducerede tjørnebærekstrakt signifikant niveauet af inflammatoriske forbindelser, hvilket førte til reduceret leverbetændelse og -skade.
I en undersøgelse gav forskere vitexin – en forbindelse til stede i tjørneblade – til mus med åndedrætsproblemer. Denne behandling reducerede produktionen af molekyler, der udløser betændelse, og reducerede hvide blodlegemers reaktion på inflammation).
Disse lovende resultater fra dyre- og reagensglasstudier tyder på, at tilskuddet kan tilbyde antiinflammatoriske fordele for mennesker. Der er dog behov for mere forskning.
-
Kan sænke blodtrykket
I traditionel kinesisk medicin er tjørnbær en af de mest almindeligt anbefalede fødevarer til at hjælpe med at behandle forhøjet blodtryk.
Dyreforsøg viser, at tjørn kan fungere som en vasodilator, hvilket betyder, at kroppens blodkar dilaterer, det vil sige at blodkarrenes glatte muskulatur slapper af og karene udvider sig, som i sidste ende vil sænke blodtrykket.
En 10-ugers undersøgelse så på virkningerne af at tage tjørneekstrakt hos 36 personer med let forhøjet blodtryk.
Forskerne fandt ud af, at de, der tog 500 mg af ekstraktet dagligt, havde reduceret det diastoliske blodtryk – det nederste tal for en blodtryksaflæsning.
I en undersøgelse fra 2006 gav forskere 1.200 mg tjørneekstrakt til 79 personer med type 2-diabetes og forhøjet blodtryk hver dag i 16 uger. De personer, der tog ekstraktet, oplevede flere blodtryksforbedringer end dem i placebogruppen.
Stadig flere undersøgelser er nødvendige for at understøtte disse resultater. Det er også vigtigt at bemærke, at brug af et ekstrakt ikke er det samme som at spise bærrene.
-
Kan reducere indhold af kolesterol i blodet
Nogle undersøgelser indikerer, at tjørneekstrakt kan forbedre blodkolesterolniveauet takket være dets flavonoid- og pektinindhold. Pektin er en type fiber, der er involveret i kolesterolmetabolisme.
Ubalancerede blodkolesterolniveauer – især høje triglycerider og lavt HDL (godt) kolesterol – spiller en rolle i åreforkalkning eller plakopbygning i dine blodkar.
Hvis plak fortsætter med at opbygge sig, kan det fuldstændig blokere et blodkar, hvilket fører til et hjerteanfald eller slagtilfælde.
I et dyreforsøg havde mus, der modtog to doser tjørneekstrakt, lavere total- og LDL-kolesterol (dårligt) samt 28-47 % lavere levertriglyceridniveauer sammenlignet med mus, der ikke modtog ekstraktet.
På samme måde viste en 6-ugers undersøgelse i rotter, at når rotter blev fodret med tjørnebærtilskud, havde de signifikant reducerede niveauer af fastende triglycerider og LDL (dårligt) kolesterol.
Endelig fandt en 6-måneders undersøgelse med 64 personer med åreforkalkning, at indtagelse af tjørneekstrakt i en dosis på 2,3 mg pr. pund (5 mg pr. kg) kropsvægt signifikant reducerede tykkelsen af skadelig plakopbygning i halspulsåren.
-
Kan bruges til at afhjælpe fordøjelsesproblemer
Folk har brugt tjørnbær og ekstrakt i århundreder til at behandle fordøjelsesproblemer, især fordøjelsesbesvær og mavesmerter.
Bærrene indeholder fibre, som har vist sig at hjælpe fordøjelsen ved at reducere forstoppelse og virker præbiotisk. Præbiotika er fødevarer, der nærer og fremmer sunde tarmbakterier, som er afgørende for at opretholde en sund fordøjelse.
En observationsundersøgelse af mennesker med langsom fordøjelse viste, at hvert ekstra gram kostfibre, som folk indtog, var forbundet med et 30-minutters fald i tiden mellem afføring.
Med andre ord, jo mere fiber folk spiste, jo oftere havde de afføring.
Derudover observerede en rotteundersøgelse, at tjørneekstrakt dramatisk reducerede tarmens transittid for mad i fordøjelsessystemet.
Reduceret tarmpassagetid betyder, at maden bevæger sig hurtigere gennem fordøjelsessystemet, hvilket kan lindre fordøjelsesbesvær.
Desuden tyder forskning hos gnavere på, at forbindelser i tjørnbær kan øge produktionen og aktiviteten af fordøjelsesenzymer – nemlig dem, der er nødvendige for fordøjelsen af fede og proteinrige fødevarer.
-
Kan have anti-aldrings egenskaber
Tjørnebær kan hjælpe med at forhindre for tidlig aldring af huden forårsaget af kollagennedbrydning i huden efter f.eks. overdreven eksponering for sol eller ultraviolet lys.
En reagensglasundersøgelse viste, at en blanding af tjørn og ginsengekstrakt kunne forhindre ældningstegn ved at hæmme rynkedannelse og øge hudens fugtighed.
Forskning tyder på, at denne effekt kan skyldes tjørnebærrets antioxidantindhold. Ikke desto mindre er forskningen på dette område begrænset, og der er behov for menneskelige undersøgelser.
-
Kan reducere angst
Forskere har undersøgt tjørn som en potentiel ny terapi for angstlidelser.
I en ældre undersøgelse af 264 mennesker med angst reducerede en kombination af tjørneekstrakt, magnesium og californisk valmueblomst signifikant angstniveauet sammenlignet med placebo. Det er dog uklart, hvilken specifik rolle tjørn spillede.
Tjørnebær ser ud til at have få bivirkninger sammenlignet med traditionelle anti-angst medicin. Det er en af grundene til, at forskerne fortsætter med at forske i det som en potentiel behandling for lidelser i centralnervesystemet såsom angst og depression.
Imidlertid har disse undersøgelser brugt forskellige typer tjørnprodukter, ikke nødvendigvis bærret specifikt. Der er brug for mere forskning.
Hvis du vil prøve et tjørnetilskud til at håndtere din angst, skal du ikke stoppe med at bruge din nuværende medicin, og sørg for at diskutere det med en sundhedspersonale på forhånd for at sikre, at det er sikkert for dig.
-
Bruges til behandling af hjertesvigt
Tjørnebær er bedst kendt for dets anvendelse til behandling af hjertesvigt. Hjertesvigt er en tilstand, hvor hjertet ikke kan pumpe blodet korrekt.
Flere undersøgelser har antydet, at tjørnebær kan have gavnlige virkninger og uden alvorlige bivirkninger hos mennesker med hjertesvigt.
Undersøgelser viser for det meste forbedringer i hjertefunktion og hjertesvigtssymptomer – såsom åndenød og træthed.
Forskere har foreslået, at forbindelser kaldet flavonoider i tjørn kan være bag disse gavnlige virkninger.
Nogle undersøgelser har dog antydet, at tjørn kan være skadeligt i visse tilfælde af hjertesvigt. En undersøgelse viste, at tager man det sammen med konventionelle behandlinger kunne det øge risikoen for, at hjertesvigt kunne opstå.
Tjørnebær er lette at tilføje til din kost
Du kan tilføje tjørn til din kost på mange måder:
Rå bær. Rå tjørnebær har en syrlig, let sød smag og er en fantastisk snack på farten. Men undgå at spise frøene. Ligesom æblefrø indeholder de giftstoffet cyanid.
Te. Du kan købe færdiglavet tjørnete eller lave din egen med plantens tørrede bær, blomster og blade.
Syltetøj og desserter. I det sydøstlige USA laver folk almindeligvis tjørnebær til marmelade, tærtefyld og sirup.
Her kan du finde min opskrift på tjørnebærketchup.
Vin og eddike. Tjørnebær kan gæres til en velsmagende alkoholisk drik eller en smagfuld eddike, som du kan bruge til at lave salatdressing. Se mine anvisninger til hjemmelavet eddike her.
Kosttilskud. Du kan købe tjørnebærtilskud i både pulver-, pille- eller flydende form.
Tjørnebær-kosttilskud indeholder normalt bærret sammen med blade og blomster, selvom nogle kun inkluderer blade og blomster.
Forskellige mærker og former for tjørnetilskud har forskellige doseringsanbefalinger. Typiske doser er 250-500 mg tre gange dagligt. Forskning har dog endnu ikke fastslået en optimal effektiv dosis